20190619_190228-compressor-min

Otvaranje izložbe Maje Erdeljanin „Dobri trenuci“

Ciklus slika „Dobri trenuci“ predstavlja moju ličnu težnju da sama izaberem svoju stvarnost, a zatim je poput recepta, kroz sliku ponudim drugima kao, na prvi pogled, bezazlen i naivan predlog da učine isto. Problemi postoje u svakom danu, ali mi smo ti koji im dajemo snagu da nas pobede, ako u grčevitoj borbi protiv njih, svoj fokus odvratimo od svega što je dobro za nas.

„Dobri trenuci“ beleže skoro neprimetne, a opet suštinski blistave momente onih dana koje smatramo nevažnim ili napornim, dosadnim. To su momenti u kojima, ako to sebi dopustimo, možemo da osetimo mir i saglasje sa sobom i svojom okolinom. Nikakvi epohalni događaji nisu u pitanju, ništa što ima nameru da revolucionarno ruši granice i bude zabeleženo u istoriji (makar i samo u onoj ličnoj). U pitanju su sitnice, male stvari, momenti u kojima osetimo radost, kao novu iskru života. Ti trenuci su kapljice, koje zajedno mogu da dobiju snagu morskog talasa. Šetnja sa svojim psom, doručak sa dragom osobom, posmatranje pačića u parku, dobar razgovor, čitanje knjige, vožnja biciklom, čaj i kolačić u pet…

U likovnom smislu, ovaj ciklus predstavlja sublimaciju svega čime sam se u slikarstvu do sada bavila. Odnos prema boji, u hromatskom i u teksturnom smislu, ostao je isti, a teme koje su me do sada zanimale, aktovi, pejzaži, astronomija, manipulacija bojom i harmoničnim prizorima, prepliću se u zavisnosti od narativnog segmenta slike, što je zapravo jedini novi elemenat ovih radova. Prvi put posmatraču prepričavam određeni događaj, a sve sa namerom da nakon proživljenog, zajedno sa mnom, dođe do zaključka da je svaki dan poklon, a da smo samo mi ti koji ćemo odlučiti da li ćemo mu se radovati ili ga nezainteresovano odgurnuti u stranu.

Maja Erdeljanin

Comments are closed.