Samostalna izložba Igora Antića – Ugaone garniture

with Нема коментара

Pozivamo Vas da u ponedeljak, 6. marta u 19h, u galeriji Lucida, ulica Čika Ljubina 11, I sprat, Beograd, prisustvujete otvaranju samostalne izložbe Igora Antića Ugaone garniture.

“Orman u sobi je obično postavljen u ugao, da ne bi zagradio prolaz ili zaklonio svetlo” – zapisao je umetnik u okviru jedne svoje beleške krajem studija. Ova konstatacija bila je iznesena u vezi sa činjenicom da umetničko delo gubi svoju autonomiju kad napusti atelje, ali se danas, u relaciji sa aktuelnom izložbom Igora Antića, može iščitatavati na drugačije načine. Da li je i sama umetnost danas gurnuta u zapećak, saterana u ćošak, smeštena negde  “da ne smeta”, da ne ometa “stvarni život”,  da li je, zanemarena i zaboravljena, ostavljena da postoji samo sebe radi, pošto se sistematski zanemaruje postojanje onih kojima je i dalje potrebna? Da li umetničko delo ima isti tretman kao i nameštaj i, ako je tako, koja je vrednost umetničkog dela u današnje vreme? Da li uopšte mozemo govoriti o umetničkoj vrednosti ili je ostala samo ona materijalna?

Da li umetnost danas, kao ugaona garnitura, treba da bude nešto “udobno” inače, ako “žulja”, treba je odbaciti ili zameniti?

Ova i mnoga druga pitanja inicira najnoviji rad Igora Antića u galeriji Lucida.

Izložba traje do 20. marta 2017.