Lečenje umetnošću – izložba Zdravka Joksimovića

with Нема коментара

Pozivamo Vas da u četvrtak, 16. novembra u 19h, u galeriji Lucida, ulica Čika Ljubina 11, I sprat, Beograd, prisustvujete otvaranju izložbe Zdravka Joksimovića Lečenje umetnošću.

U okviru izložbe „Lečenje umetnošću“ u galeriji Lucida, Zdravko Joksimović predstavlja izbor svojih novih i već postojećih radova u novom, njemu svojstvenom ironično-poetičnom kontekstu. Naziv izložbe govori da je umetnost lek, ali i da nam je svima potrebna jedna jaka terapija umetnošću, kako bi započeli proces sopstvenog isceljenja. Ideja da se umetnost može shvatiti i kao lek potiče od Joksimovićevog rada “Lečenje umetnošću” iz 2014. godine koji, po rečima autora, predstavlja blagu ironiju na paralelno strukturiranu radnju knjige Irvina Jaloma Lečenje Šopenhauerom; na ovoj istoimenoj izložbi ta ideja, kao i uvek prisutni humor u nazivima, predstavljaju zajednički imenitelj svih radova.
Dečja ljubopitljivost, znatiželja i sposobnost da se u pojavnosti predmeta prepozna i otkrije deo vizuelnog identiteta nečeg sasvim drugačijeg, vodi umetnika do vrhunskih dometa umetnosti. Njegov perfekcionistički um ne da mu mira sve dok nova kompozicija ne postane apsolutno samodovoljna, do savršenstva pikturalno uobličena vizuelna celina i dok njegova ironičnost ne iznađe pravu meru između previše očiglednog i nedovoljno jasnog.