Egzistencijalna percepcija boje – izložba Elisabette Bacci

with Нема коментара

Pozivamo Vas da u subotu, 21. oktobra u 19h, u galeriji Lucida, ulica Čika Ljubina 11, I sprat, Beograd, prisustvujete otvaranju izložbe Elisabette Bacci Egzistencijalna percepcija boje.

Elizabeta Bači (Elisabetta Bacci) godinama istražuje prirodnu ekspresivnu vrednost boje interpretirajući sliku kao ritualni i meditativni akt koji prelazi granice platna, kako bi se ponudio kao intimno i impresivno iskustvo. Umetnica iz Trsta posmatra boje kao samostalni jezik sa sopstvenom ravnotežom i pravilima koja se pojavljuju u oslobađajućem ponavljanju i smenjivanju gestualnog i konceptualnog protokola koje karakteriše stroga trezvenost.
Stalna osmoza između unutrašnje realnosti koja teži apsolutu i formi koja predstavlja promenljivi otisak fenomenološke stvarnosti možda je najočigledniji ekspresivni stil poetike Elizabete Bači i koren projektivne efikasnosti njenih slika.
Prelaskom nepokolebljive apscise originalnog mita i večnog toka sa vertikalnim sadašnjim vremenom koje pretpostavlja preciznan egzistencijalni položaj, umetnica uzima aktivno učešće u misterioznom razvoju svog rada i čini da posmatrači postanu svesni svoje unutrašnje intelektualne agonije. Prema tome, za Elizabetu Bači suština slikanja leži u stalnom preispitivanju vizuelnog problema u kojem uvek ostaje nešto neodređeno i nedovršeno, nešto što podstiče obnavljanje pitanja bez traženja definitivnog rešenja. Osnovna pristrasnost konceptualnih i reprezentativnih ishoda sa kojima se eksperimentisalo s vremena na vreme, za nju je slična filozofskom istraživanju nemogućnosti da završi svoj umetnički rad koji u procesu nastajanja i sažimanja u slikarstvu zahteva nepotisnut poziv na slobodu i delikt. Proširivanjem granica pogleda na neodređeno negde drugde u okviru metafizičkog prozora, slikovni prostor se projektuje izvan platna, gde postaje fokus stvarnog iskustva u kojem se autor, posmatrač i slika oslobođena od ograničenja svog oslonca nalaze u jedinstvu ovde i sada.
(iz teksta Emanuele Zanon za katalog izložbe)

Elizabeta Bači, rođena u Trstu, živela je u Veneciji, Londonu, Njujorku i Đenovi. Studirala je vizuelne umetnosti na Akademiji Ligustica di Belle Arti u Đenovi i istoriji umetnosti na Università degli Studi u Trstu. Njeni radovi izlagani su u Italiji i inostranstvu.

Poster